Hayvani Yağlar Zararlı Mı ?


HAYAT DOKTORU - DR. S. RECEP DOKSAT
HAYVANİ YAĞLAR ZARARLI MI ?
Amerikan kalp hastalıkları cemiyetinin New Orleans'daki ilmi toplantısında enteresan bir iddia ortaya atıldı. Dr. Ancel Keys ve arkadaşları Güney Afrika'daki incelemelerine dayanarak tereyağı, kuyruk yağı gibi hayvani yağları yemenin damar sertliğine sebep olduğunu söylüyorlar.
Damar sertliği tıbbi adı ile arterioskleroz daha çok yaşlılarda görülen bir hastalıktır. Damarların elastikiyetini kaybederek sertleşmesinden doğan bu hale damar kireçlenmesi dahi derler. Tansiyon yüksekliğinin, ani beyin kanamalarının ve nüzülün, bazı felçlerin sebebi çok defa damar sertliğidir. Anjin dö puatrin denen göğüs sancılarının, kalp enfarktüsü gibi ani ölümlere sebep olan kalp hastalıklarının ekseriya damar sertliğinden ileri geldiği öteden beri bilinmektedir. Fakat damar sertliğinin kesin tedavisi ve bunu doğuran sebepler hala karanlıktadır.
2. Dünya harbinde Amerikan ve İngiliz askerlerinin sağlık durumları arasında yapılan bir mukayese şaşırtıcı bir gerçeği ortaya koymuştu. Damar sertliği Amerikan askerlerinde, İngilizlerden çok daha fazla görülüyordu. Araştırmalar şu hususu ortaya çıkardı. İngiliz askeri ve İngilizler sabah kahvaltısında çay, Amerikalılar ise süt içiyorlardı. Acaba sütte mi bir şey vardı ? Netekim, sütteki yağ ve o yağa bağlı kolesterin adlı maddenin damar sertliğine yol açtığı iddia edildi. Bunu teyit eden yeni bir müşahede de henüz neşredilmiş bulunuyor :
Güney Afrika'da beyazlar ve zenciler beraber yaşamaktadırlar. Bantu'da damar sertliği pek nadirmiş. Capetown zencileri arasında da keza. Fakat yaşama ve beslenme tarzı Amerikalılarınkine benzeyen beyaz ve siyah ırka mensup halkta damar sertliği ve ona bağlı kalp hastalıkları pek fazla görülüyormuş. Yapılan kan muayenelerinin teyit ettiğine göre bu hal, esasını hayvani yağların teşkil ettiği bir gıda rejiminden mütevellit imiş.
O halde süt, tereyağı, yağlı peynir, kuyruk yağı, iç yağı, et yağı gibi hayvani yağlar yerine nebati yağları yemeyi tercih etmek damar sertliği tehlikesine karşı herhalde tedbirlilik olacak...1957