DÜNYANIN EN BÜYÜK GEMİSİ USS SARATOGA


DÜNYANIN EN BÜYÜK GEMİSİ USS SARATOGA
Geçenlerde İstanbul limanını ziyaret eden, güvertesine iki transatlantik sığabilecek şehir cesametindeki uçak gemisi Saratoga'yı sizlere tanıtıyoruz.
Dünyanın en büyük harp gemisi sayılan Saratoga, 207 milyon dolara mal olmuştur. Gemi Amerikan harp gücünün bir sembolü halindedir. Gezgin bir deniz üssü olan geminin uçuş pisti 410 metredir. Tam teçhizatlı 4 avcı uçağı 60 saniyeden az bir zamanda uçuşa geçebilir. Bilhassa güdümlü mermilere hedef olmayacak şekilde bir günde mevkilerini 600 mil değiştirebilir. Uzunluğu 312, en geniş yeri ise 80 metredir. Bir ucundan havaya dikilse Amerikanın gökdelenlerinden Empire State binasının 80. katına gelir. Hızı saatte 30 deniz mili olan geminin motorları 300.000 beygir gücündedir. Gemiyi boyamak için sarf edilen boya ile ortalama 30.000 evi boyamak mümkündür.  

ANA CADDE : Geminin bir başından bir başına dümdüz uzayan bir koridorun resmini görmektesiniz. Bu yüzen şehrin içinde paralel iki ana caddeden biridir. Saratoga'daki bütün sokaklar 400 metrelik bu ana caddelere bağlıdır.
ELEKTRİKLİ MERDİVEN : Pilotların yorulmaması için kullanılan bu merdivenle uçuş pistine çıkmak mümkündür.
ZİNCİR : Her biri 30 ton ağırlığında iki çapayı çeken bu zincirlerin bir baklası 180 kilodur. Bu rağmen çapaların çekiliş ve atılışı çok hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.
ÇARŞI : İşte bir kundura tamircisi... Yanında berber, alkolsüz içki büfeleri ve yan yana daha birçok dükkanlar...
RADYO VE TELEVİZYON : Her gün devamlı neşriyat yapan radyo ve televizyon istasyonundan geminin bu yayını takip eden 5.000 alıcı televizyon cihazı vardır.  

A : TANRI EVİ : Geminin görülmeye değer bir küçük kilisesi vardır. Günün 24 saatinde açık bulunan bu kilisede mürettebat istediği zaman gidip dua edebilmektedir. Yalnız pazar günleri muntazam olarak ve toplu bir halde ayinde bulunmaktadır. Her ne kadar bu resmen bir Katolik kilisesi ise de mezhep farkı gözetilmeksizin herkesin serbestçe dua etmesine tahsis edilmiştir.
B : 40 BENZİN İSTASYONU : Uçuş pistleri altındaki hangarlarda 4 asansör, 3 adet vinç, üst güvertede ise uçakların yakıt almasını temin eden 40 benzin istasyonu vardır. Uçuş güverteleri uçakların uçmalarını ve inmelerini sağlayacak son sistem tesislere maliktir. Üstelik pilotların gemi ile irtibatlarını temin için tam yerlerini otomatik olarak gösteren elektronik bir sistem mevcuttur.
C : GEMİDE GAZETE : Geminin rotatif sistemi ile baskı yapan aylık bir gazetesi vardır. Dünyanın hemen hemen bütün ajansları incelenerek enteresan haberler, resimler bu gazetede yer alır. Gazetenin muhabirleri, istihbarat kadrosu, foto muhabirleri, teknik elemanları hep erlerden ve astsubaylardan müteşekkildir...1959