Ressam Osman Asaf Bora "Köy Evi" Tablosu.


Ressam Osman Asaf beyin tuval üzerine yağlı boya 37x55 cm ebadında peyzaj çalışması...
Ressam Osman Asaf bey 1868 yılında Saraybosna'da dünyaya gelmiştir. Babası gümrük memuru Kamil beyin vefatı sonrası ailesi ile 1870'li yıllarda Saraybosna'dan İstanbul'a göç ederek Fatih semtine yerleştiler. 1889 yılında Sanayi-i Nefise Mektebinden mezun oldu. Bu okulun ilk mezunlarındandır.
17 eylül 1909'da İstanbul'da kurulan Osmanlı ressamlar cemiyetinin kurucu azalarındandır. Ve bu cemiyetin yayınlamış olduğu gazetenin yazı işleri müdürüydü.
1. Cihan harbi esnasında Bandırma belediye başkanlığı görevinde iken 40 guaj resimden resimden oluşan "Bandırma" adlı albümünü oluşturdu. Cumhuriyet döneminde birçok rüştiye ve lisede resim hocalığı yapmış ve 1933 yılında emekliye ayrılmıştır.
Sanatı Hoca Ali Rıza çizgisi ile paralellik taşımaktadır. İstanbul'un kırsal ve tarihi görünümlerini konu alan Üsküdar, Kızıltoprak, Erenköy, Acıbadem, Fenerbahçe, Eminönü semtleri ağırlıklı titiz ve gözlemsel bir üslupla eserlerini oluşturmuştur.
Eserlerinden bazıları "Üsküdar'da Doğancılar", "Üsküdar'da bir sokak", "Salacak'tan", "Kapalıçarşı Nuruosmaniye kapısı", "Haliç'te pazar mavnası", "Erenköy'den Kayışdağına bakış", "Kızıltoprak'ta kış"'tır...